نایب رئیس اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان مبلمان ایران با اشاره به مشکلات این صنعت در زمینه تامین مواد اولیه گفت که فعالان صنعت مبل ارز بانک مرکزی را نمیخواهند فقط اجازه دهند کالاهای وارد شده و باقیمانده در گمرک را به داخل کشور وارد و به کالاهای با ارزش افزوده بالا تبدیل شود.
به گزارش ایسنا، شب گذشته علی رسول زاده، نایب رئیس اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان مبلمان ایران، در گفتوگوی ویژه خبری، اظهار کرد: بیش از ۳۰ درصد شرکتهای فعال در صنعت مبلمان در شش ماه گذشته زمین گیر شدند و بیشتر واحدهای تولیدی باقیمانده هم تنها با حدود ۳۰ درصد ظرفیت در حال کار هستند. این در حالی است که این صنعت بیش از ۹ درصد تولید و ۹ درصد اشتغال کشور را به خود اختصاص داده است، اما به اندازه تأثیرگذاری اش در اشتغال دیده نمیشود.
وی با بیان اینکه اکنون ایران در صنعت ”ام دی اف“ و چوب در منطقه بعد از ترکیه، بزرگترین تأمین کننده منطقه است، به شرطی که وزارتخانه و سازمانهای مربوطه از صادرات حمایت کنند، تصریح کرد: صنعت مبلمان با مشکل کمبود چوب مواجه است و برای تأمین مواد اولیه خود به حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت نیاز داریم. اگر اجازه دهند مواد اولیه صنعت مبلمان به مدت شش ماه به درستی تأمین شود، پس از آن نیازی به حمایت ارزی نداریم.
رسول زاده با بیان اینکه دستاندرکاران صنعت مبل ۲۰ هفته است که هیچ ارزی دریافت نکردهاند، اظهار کرد: میلیاردها دلار کالا و سرمایه این کشور در گمرکات در حال از بین رفتن است و دولت برای نگهداری آنها هزینه میکند، اما اجازه نمیدهد صنعتگر، مواد اولیه خود را به کارخانه خود انتقال دهد.
ارز نمیخواهیم؛ کالا را ترخیص کنید
نایب رئیس اتحادیه تولید کنندگان و صادرکنندگان مبلمان ایران هم در بخش دیگری از این برنامه درباره پیشرفت صنعت مبلمان در کشور گفت: در گذشته وارد کننده مبلمان تا سقف ۵۰۰ میلیون دلار بودیم، اما اکنون ۷۰ تا ۸۰ میلیون دلار صادر میکنیم یعنی موفقیت بزرگی کسب کرده ایم و اگر اجازه بدهند تولید کنیم به راحتی به صادرات یک میلیارد دلار در سال میرسیم. البته فعالان صنعت مبل ارز بانک مرکزی را نمیخواهند فقط اجازه دهند کالاهای وارد شده و باقیمانده در گمرک را به داخل کشور وارد و به کالاهای با ارزش افزوده بالا تبدیل شود، در این صورت کافی است ۳۰ درصد آن را صادر و ارز مورد نیاز خود را تأمین کنیم.
در تولید ”ام دی اف“ خام مزیتی نداریم
رسول زاده با بیان اینکه ایران در تولید ”ام دی اف“ خام مزیتی ندارید و در منطقه خشک قرار گرفته و جنگلهای آن محدود است، گفت: جنگلهای کشور از ۱۸ میلیون هکتار در سال ۱۳۳۶ به ۱۲ میلیون هکتار رسیده است و برای هر متر مکعب ام دی اف، یک و ۴ دهم متر مکعب باید چوب با قطر بیش از ۱۰ سانتی متر استفاده شود. بر اساس آمار وزارت صمت، در سال به حدود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار متر مکعب ”ام دی اف“ خام برای صنعت چوبمان نیاز داریم و برای تولید این میزان ”ام دی اف“ خام به ۳ و نیم میلیون متر مکعب چوب خام نیاز است.
وی افزود: با توجه به اینکه بر اساس قانون، تنفس ۱۰ ساله برای جنگلهای کشور در نظر گرفته شده است و سازمان حفظ نباتات ورود چوب با پوست را ممنوع کرده است، این پرسش مطرح میشود که این میزان چوب خام از کجا تأمین میشود؟
صنایع پتروشیمی مواد اولیه صنعت مبل را عرضه نمیکنند
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه در صنعت مبل تأمین پارچه، چرم، شیشه، یراق آلات، فوم و اسفنج مصرفی صنایع مبلمان هم مشکل دارد، تصریح کرد: از دو هفته پیش تا کنون، صنایع پتروشیمی به کارخانه داران، مواد مورد نیاز برای تولید فوم را نمیدهند و قیمت این محصول در این مدت، سه برابر شده است.
کاهش صادرات صنعت مبل به دلیل کرونا و مشکلات ارزی
در ادامه این برنامه ابراهیم عزیزی هریس – رئیس اداره صنایع سلولزی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره وظایف وزارت صمت در تأمین مواد اولیه واحدهای تولیدی، گفت: ارزش افزوده صنعت مبلمان بسیار بالاست. به واسطه مسائل ارزی، سیاستهای بانک مرکزی و محدودیتهایی که وجود دارد، دست اندرکاران صنعت مبلمان برای تهیه مواد اولیه و تخصیص و تأمین ارز مورد نیازشان دچار تنگناهایی هستند.
وی افزود: هر چهارشنبه فهرستی را تهیه میکنیم و در اختیار رابط وزارت صنعت و بانک مرکزی قرار میدهیم تا پیگیر این امور شوند. با این حال در زمینه حمایت از بدنه تولید کشور کم کاری نکردیم و پیگیر ترخیص کالاها و مواد اولیه از گمرک هستیم.
به گفته این مقام مسئول سال گذشته صادرات صنعت مبلمان حدود ۶۸ تا ۷۰ میلیون دلار بوده، اما در پنج ماه امسال به علت شرایط کرونایی و مشکلات ارزی و بسته شدن گمرکات، حدود ۸ تا ۹ میلیون دلار صادرات در این صنعت انجام شده و عمده صادرات مبلمان هم به بازار عراق و افغانستان است.
واردات ”ام دی اف“ خام آزاد
رئیس اداره صنایع سلولزی وزارت صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: واردات ”ام دی اف“ خام آزاد، اما صادرات آن ممنوع است، چون نیاز داخلی باید تأمین شود. البته صنعت مبلمان به صنایع دیگر هم وابسته است از جمله به پارچه و یراق آلات نیاز دارد. تولیدات پارچه داخل کشور پاسخگوی نیاز صنعت مبلمان است، اما سلیقه و ترجیح مصرف کننده هم اثرگذار است و برخی از مصرف کنندگان پارچههای خارجی را ترجیح میدهند و محصولات باید بر اساس سلیقه مشتری تولید شود.
وی همچنین با بیان اینکه مشارکت صنایع مبلمان در نمایشگاههای خارجی کم اس، گفت: آنها در این نمایشگاهها میتوانند با طرحها و ایدههای جدید آشنا شوند. به طور کلی اگر از مشکلات ارزی عبور کنیم و زراعت چوب را هم جدی بگیریم آینده صنعت مبلمان با توجه به ظرفیت و ارزش افزوده اش، بهتر خواهد شد.
شناسایی ۹۰۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت درختان سریع الرشد
در ادامه کامران پورمقدم – مدیر طرح توسعه زراعت چوب سازمان جنگل ها، مرتع و آبخیزداری کشور نیز با بیان اینکه ۹۰۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت درختان سریع الرشد، شناسایی شده و آماده سرمایه گذاری است، گفت: ایران جزو کشورهای کم پوشش جنگل محسوب میشود و کمتر از ۱۰ درصد سطح کشورمان را جنگل تشکیل میدهد، بنابراین اهمیت سطح پوشش جنگلی به ویژه جنگلهای شمال کشور، بسیار بالاست.
به گفته وی بهره برداری چوبی از جنگلهای طبیعی ممنوع شده است، اما در بخش زراعت چوب و کاشت درختان سریع الرشد با همکاری مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، مطالعاتی را انجام شده و عرصههای با ظرفیت کشت و توسعه گونههای سریع الرشد شناسایی شده است که قرار است این عرصهها در اختیار سرمایه گذاران قرار گیرد تا طرح کشت این نوع درختان را اجرایی شود.
پورمقدم با بیان اینکه زراعت چوب و درختان حاصل از محصولات باغی از منابع چوب است و نیاز کشور از این دو منبع و چوبهای بدون پوست وارداتی تأمین میشود، گفت: سازمان جنگلها متولی منابع طبیعی و وظیفه اصلی او مدیریت منابع طبیعی است و وظیفهای برای تأمین چوب ندارد.
به گفته مدیر طرح توسعه زراعت چوب سازمان جنگل ها، مرتع و آبخیزداری کشور حدود ۶ میلیون متر مکعب درخت در موضوع زراعت چوب وجود دارد وه حداقل ۲۰ هزار هکتار در استان گیلان صنوبر کاری شده است که اکنون دستور برداشت است. صنوبر با توجه به موضوع مصرف از دو تا ۱۰ سال قابلیت بهره برداری دارد.
منبع : https://www.isna.ir/news
نظرات